izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Rissotto z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczna ryżowa potrawa idealnie nadaje się na obiad lub kolację.

Rissotto z suszonymi grzybami

Składniki:

Rissotto z suszonymi grzybami

 

  • 5 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
  • cebula biała
  • 30 dag ryżu arborio
  • 1/2 l bulionu grzybowego z kostki
  • 8 dag masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 dag startego parmezanu
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Rissotto z suszonymi grzybami
Grzyby zalej 2 szklankami ciepłej wody. Odstaw na 5 minut, odcedź (wodę zachowaj) i drobno pokrój. Natkę pietruszki umyj, osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Oliwę rozgrzej, dodaj połowę masła. Zeszklij cebulę (nie rumień), wsyp ryż i mieszając, podgrzewaj ok. 2 minut na małym ogniu. Do ryżu dodaj grzyby razem z wodą. Gotuj 10 minut, stopniowo, wlewając bulion. Wlej wino i jeszcze 5 minut gotuj. Dopraw, wymieszaj z pozostałym masłem. Posyp parmezanem i listkami natki.

Tagi:

ryż grzyby