zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Rogale

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki to bardzo smaczna przekąską na podwieczorki.

Rogale

Składniki:

Rogale

 

  • Rozczyn: 4 dag drożdży, 1 dag cukru, 3-4 łyżki mleka
  • mąki, 3 jajka, sól, 15 dag cukru, 10 dag masła, mleko, 1 jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Rogale
Drożdże rozrabiamy z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn i jaja utarte z cukrem dodajemy do przesianej mąki, jeśli trzeba rozrzedzamy ciasto ciepłym mlekiem i starannie wyrabiamy. W chwili, gdy ciasto zaczyna odstawać od ręki, dodajemy stopione masło i jeszcze wyrabiamy. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy w kształcie koła. Wówczas kroimy ciasto na 16 części, zawijamy rogale, Układamy rogale na blaszce posmarowanej tłuszczem. Smarujemy rogale jajkiem i pieczemy.