Sposób przygotowania:
Rogale
Drożdże rozrabiamy z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn i jaja utarte z cukrem dodajemy do przesianej mąki, jeśli trzeba rozrzedzamy ciasto ciepłym mlekiem i starannie wyrabiamy. W chwili, gdy ciasto zaczyna odstawać od ręki, dodajemy stopione masło i jeszcze wyrabiamy. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy w kształcie koła. Wówczas kroimy ciasto na 16 części, zawijamy rogale, Układamy rogale na blaszce posmarowanej tłuszczem. Smarujemy rogale jajkiem i pieczemy.
Wyrośnięty rozczyn i jaja utarte z cukrem dodajemy do przesianej mąki, jeśli trzeba rozrzedzamy ciasto ciepłym mlekiem i starannie wyrabiamy. W chwili, gdy ciasto zaczyna odstawać od ręki, dodajemy stopione masło i jeszcze wyrabiamy. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy w kształcie koła. Wówczas kroimy ciasto na 16 części, zawijamy rogale, Układamy rogale na blaszce posmarowanej tłuszczem. Smarujemy rogale jajkiem i pieczemy.