Sposób przygotowania:
Rogale marcińskie
Topimy 3/4 kostki margaryny,studzimy. Przesiewamy mąkę.Dodajemy do niej płynna margarynę,cukier,drożdże,mleko i jajko. Zagniatamy ciasto.Rozwałkowujemy je na 2 placki. Pierwszy smarujemy resztą margaryny,nakrywamy drugim. Rozwałkowujemy i składamy na 3 .Wałkowanie i składanie powtarzamy 2razy.Ciasto schładzamy 30 minut. Mak parzymy i mielimy,białka ubijamy. Gruszki i orzechy siekamy,mieszamy mak z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami, cukrem,na końcu dodajemy pianę z białek. Dzielimy ciasto na 4 części ,wałkujemy na cienkie prostokątne placki,wykrawamy trójkąty,na środek kładziemy porcje nadzienia. Delikatnie zwijamy zaginając rogi, Układamy rogale na na wysmarowanej blaszce,pieczemy na złoty kolor w temperaturze 220 stopni C. Robimy lukier z cukru pudru i wody.. Lukrem smarujemy upieczone rogaliki i posypujemy orzechami Smacznego! .
lilalo
Ania Hosz