dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Rogale marcińskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Listopadowy przysmak Wielkopolan

Rogale marcińskie

Składniki:

Rogale marcińskie

 

 

  • Nadzienie makowe:
  • 40 dag białego maku
  • 5dag okruchów herbatnikowych
  • 30 dag cukru
  • rodzynki
  • kandyzowana skorka pomarańczowa
  • kandyzowana gruszka
  • orzeszki arachidowe
  • 6dag masła
  • 2 białka
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanych orzechów do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rogale marcińskie
Topimy 3/4 kostki margaryny,studzimy. Przesiewamy mąkę.Dodajemy do niej płynna margarynę,cukier,drożdże,mleko i jajko. Zagniatamy ciasto.Rozwałkowujemy je na 2 placki. Pierwszy smarujemy resztą margaryny,nakrywamy drugim. Rozwałkowujemy i składamy na 3 .Wałkowanie i składanie powtarzamy 2razy.Ciasto schładzamy 30 minut. Mak parzymy i mielimy,białka ubijamy. Gruszki i orzechy siekamy,mieszamy mak z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami, cukrem,na końcu dodajemy pianę z białek. Dzielimy ciasto na 4 części ,wałkujemy na cienkie prostokątne placki,wykrawamy trójkąty,na środek kładziemy porcje nadzienia. Delikatnie zwijamy zaginając rogi, Układamy rogale na na wysmarowanej blaszce,pieczemy na złoty kolor w temperaturze 220 stopni C. Robimy lukier z cukru pudru i wody.. Lukrem smarujemy upieczone rogaliki i posypujemy orzechami Smacznego! .