aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Rogaliki 7

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne rogaliki drozdzowe

Rogaliki 7 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki 7

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki 7
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do letniego mleka (ale nie gorącego, bo drożdże sparzymy i nam nie urosną) dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Rogaliki 7
przygotowujemy zaczyn drozdzowy i odstawiamy do wyrosniecia
Rogaliki 7
ucieramy jajka z cukrem i masłem, nastepnie dodajemy make
Rogaliki 7
wlewamy zaczyn drozdzowy i zagniatamy ciasto
Rogaliki 7
na trojkaciki z ciasta nakladamy powidla