Mama Iza

Mama Iza

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Rogaliki babci Helenki.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te rogaliki wyjdą każdemu - stare sprawdzone przepisy są zawsze idealne.

Rogaliki babci Helenki.

Składniki:

Rogaliki babci Helenki.

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki babci Helenki.
Zagrzać pół szklanki mleka, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę składników, margarynę roztopić. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować małe placki, ciąć na trójkąty, napełnić powidłami lub marmoladą i zwijać rogaliki. Gotowe rogaliki przed upieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni, aż się zarumienią. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.