ivon90

ivon90

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Rogaliki czekoladowo-kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ślicznie wyglądające i pyszne rogaliki.

Rogaliki czekoladowo-kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki czekoladowo-kokosowe

 

 

  • Syrop :
  • 400 g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania:

Rogaliki czekoladowo-kokosowe
Drożdże z cukrem rozpuścić w letnim mleku i zostawić w cieple do wyrośnięcia (dodając odrobinę mąki). Jajka ubić , stopniowo wlewać olej i ciągle ubijając. Wlać wyrośnięte drożdże , wymieszać i podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i tyle mąki , żeby zagnieść średnio gęste ciasto. Do drugiej części wsypać wiórki kokosowe i ponownie tyle mąki , żeby powstało ciasto o średniej gęstości. Obydwa ciasta przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Każde z ciast podzielić na 4 kule takiej samej wielkości. Jedną kulę ciasta ciemnego rozwałkować na kształt koła o grubości 3-4 mm , następnie jedną kulę ciasta jasnego rozpłaszczyć i przykryć ciasto ciemne. Wszystko razem lekko rozwałkować , żeby obydwa ciasta skleiły się ze sobą. Powstałe koło pokroić na 8 części tak jak pizzę. Każdy z wykrojonych "trójkątów" ponownie rozwałkować (od podstawy do wierzchołka) tak , aby miał grubość 3-4 mm. Teraz można posmarować Nutellą (jeśli ktoś chce) i zwinąć w rogalik (też od podstawy do wierzchołka). Czynności powtórzyć z resztą ciasta. Piec w temp. 180 st.C przez 15-20 minut. Składniki syropu zagotować do momentu, aż delikatnie zgęstnieje, lekko ostudzić i maczać w nim ponakuwane od dołu rogaliki.
Rogaliki czekoladowo-kokosowe
Etap 1
Rogaliki czekoladowo-kokosowe
Trzy jajka dokładnie ubijamy z 250 ml oleju.
Rogaliki czekoladowo-kokosowe
Ciasto dzielimy na części białą i czarną
Rogaliki czekoladowo-kokosowe
Ciasto białe nakładamy na ciasto czarne i wałkujemy.