Sposób przygotowania:
Rogaliki czekoladowo-kokosowe
Drożdże z cukrem rozpuścić w letnim mleku i zostawić w cieple do wyrośnięcia (dodając odrobinę mąki). Jajka ubić , stopniowo wlewać olej i ciągle ubijając. Wlać wyrośnięte drożdże , wymieszać i podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i tyle mąki , żeby zagnieść średnio gęste ciasto. Do drugiej części wsypać wiórki kokosowe i ponownie tyle mąki , żeby powstało ciasto o średniej gęstości. Obydwa ciasta przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Każde z ciast podzielić na 4 kule takiej samej wielkości. Jedną kulę ciasta ciemnego rozwałkować na kształt koła o grubości 3-4 mm , następnie jedną kulę ciasta jasnego rozpłaszczyć i przykryć ciasto ciemne. Wszystko razem lekko rozwałkować , żeby obydwa ciasta skleiły się ze sobą. Powstałe koło pokroić na 8 części tak jak pizzę. Każdy z wykrojonych "trójkątów" ponownie rozwałkować (od podstawy do wierzchołka) tak , aby miał grubość 3-4 mm. Teraz można posmarować Nutellą (jeśli ktoś chce) i zwinąć w rogalik (też od podstawy do wierzchołka). Czynności powtórzyć z resztą ciasta. Piec w temp. 180 st.C przez 15-20 minut. Składniki syropu zagotować do momentu, aż delikatnie zgęstnieje, lekko ostudzić i maczać w nim ponakuwane od dołu rogaliki.
jadziagorka7
marietta