Sposób przygotowania:
Rogaliki drozdzowe
Drozdze pokruszyć dodać trochę cukru,maki,letniego mleka ,wymieszać ,i zostawić do wyrosnięcia. Do miski dać cukier,cukier waniliowy,miękką margarynę,jajko,letnie mleko,olej,dodac wyrosnięte drozdze i szczyptę soli.Wyrabiamy ciasto jezeli jest wolne dosypujemy mąki, dobrze wyrobić.Wyrobione ciasto schładzamy w lodówce1-2godziny.Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt tniemy na trójkąty,naszerszym koncu dajemy marmoladę i zwijamy w rogalik.Rogaliki układamy na blachę wyłozoną papierem do pieczenia,smaryjemy rogaliki lekko wodą wkładamy do nagrzanego piekarnika termoobieg 150 st ipieczemy na złoty kolor20-25 minut. Ale mozna sobie usprawnić robienie rogalików uzywając rogalomani .Rogaliki po upieczeniu mozna posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.POLECAM !!!
gusia1000