Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Rogaliki drożdzowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kto nie lubi rogalików :))

Rogaliki  drożdzowe

Składniki:

Rogaliki drożdzowe

 

  • 1 kg mąki
  • 3-4 jajka
  • 10 dkg drożdży
  • 10 - 15 dkg cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 l. mleka
  • 1/3 kostki roztopionej margaryny
  • powidła lub co kto lubi do nadziania

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdzowe
Z mleka, cukru i drożdży zarobić rozczyn. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia (tak do 20 minut). Po tym czasie dodać resztę składników a na końcu tłuszcz. Zostawić jeszcze chwilę ciasto do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto na stolnicę wyrobić jeszcze raz podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować i podzielić radełkiem na trójkąciki. Nakładać powidło i zawijać rogaliki. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec ok 15- 20 minut.