Rogaliki drożdzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis z kajetu mojej mamy.

Rogaliki drożdzowe

Składniki:

Rogaliki drożdzowe

 

  • 1i1/2szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 kg.mąki
  • 1/2szklanki cukru
  • 20dkg.margaryny
  • 10dkg drożdży
  • 1 płaska Łyżeczka soli
  • olejek do smaku (cytrynowy lub pomarańczowy)
  • Marmolada do nadziewania.

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdzowe
Z 1/2 szklanki mleka i drożdży zrobić zaczyn.Zostawić do wyrośnięcia.Margarynę roztopić i schłodzić.
Resztę mleka,roztopioną margarynę,cukier,jajka,olejek i sól połączyć razem.Ubijać mikserem,żeby składniki dobrze się połączyły.Następnie dodać mąkę i zaczyn.Wyrobić gładkie odchodzące cod ręki ciasto.Ciasto zawinąć w większy kawałek płótna.Musi go być tyle,żeby ciasto mogło w nim swobodnie podwoić objętość.Tak przygotowane ciasto wrzucamy do wiadra z zimną wodą.Gdy wypłynie to znaczy ,że jest gotowe do dalszej obróbki.
Z ciasta formujemy nie za duże rogaliki i nadziewamy je marmoladą.Smażymy je w oleju tak jak pączki.Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.