Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdzowe
Z 1/2 szklanki mleka i drożdży zrobić zaczyn.Zostawić do wyrośnięcia.Margarynę roztopić i schłodzić.
Resztę mleka,roztopioną margarynę,cukier,jajka,olejek i sól połączyć razem.Ubijać mikserem,żeby składniki dobrze się połączyły.Następnie dodać mąkę i zaczyn.Wyrobić gładkie odchodzące cod ręki ciasto.Ciasto zawinąć w większy kawałek płótna.Musi go być tyle,żeby ciasto mogło w nim swobodnie podwoić objętość.Tak przygotowane ciasto wrzucamy do wiadra z zimną wodą.Gdy wypłynie to znaczy ,że jest gotowe do dalszej obróbki.
Z ciasta formujemy nie za duże rogaliki i nadziewamy je marmoladą.Smażymy je w oleju tak jak pączki.Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Resztę mleka,roztopioną margarynę,cukier,jajka,olejek i sól połączyć razem.Ubijać mikserem,żeby składniki dobrze się połączyły.Następnie dodać mąkę i zaczyn.Wyrobić gładkie odchodzące cod ręki ciasto.Ciasto zawinąć w większy kawałek płótna.Musi go być tyle,żeby ciasto mogło w nim swobodnie podwoić objętość.Tak przygotowane ciasto wrzucamy do wiadra z zimną wodą.Gdy wypłynie to znaczy ,że jest gotowe do dalszej obróbki.
Z ciasta formujemy nie za duże rogaliki i nadziewamy je marmoladą.Smażymy je w oleju tak jak pączki.Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.