Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe
śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami, wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Nie czekam aż wyrośnie tak jak z innymi ciastami drożdżowymi. Robię od razu, dopiero gotowe zostawiam do podrośnięcia. Nadziewać można dowolnie: marmoladą, serem, czy mięsem... a nawet kapustą dodam tak od siebie, że z tego ciasta robię paszteciki na święta... i również małe obwarzanki gotowane w oleju, do ciasta na obwarzanki należy dodać łyżkę spirytusu...i jeszcze jeden sekret... smaruję jajkiem dwa razy.. raz przed włożeniem do piekarnika, a drugi 5 min przed wyjęciem...
luna
elzbieta8960
elzbieta8960
I jeszcze jedno pytanie....ile rogalikow wychodzi z tej ilosci maki ?
luna19
te były nadziewane marmoladą .. a z jednej porcji wychodzi mi zawsze taka kwadratowa blaszka od piekarnika ok 16 szt
Sarenka
marietta
luna19
Przy tych rogalikach ok pół godziny ale przy drożdzowym cieście trudno okreslić dokladny czas .. bo to zależy od wielkosci bułeczek i gęstości ciasta .. i od piekarnika ... wiec po ok pól godziny warto sprawdzić co sie w piekarniku dzieje ... jesli za krótko to będą za jasne..