Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rogaliki drożdżowe z dżemem morelowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Dziś na deser mamy słodkie rogaliki z dżemem

Rogaliki drożdżowe z dżemem morelowym

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z dżemem morelowym

 

  • 1 kg maki,
  • 250g masła (lub margaryny),
  • 8 średniej wielkości jaj,
  • 1 i 2/3 szklanki cukru,
  • 1 i 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 16g drożdży instant (2 opakowania po 8g),
  • szczypta soli,
  • 16g cukru waniliowego,
  • dżem morelowy,
  • cukier puder + niewielka ilość cukru waniliowego) do posypania rogalików,
  • maka do posypania stolnicy,
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z dżemem morelowym
Mleko podgrzac, by bylo lekko cieple. Zrobic zaczyn: W salaterce polaczyc szklanke mleka z drozdzami i 2 lyzkami cukru, wymieszac i odstawic w cieple miejsce na okolo 20 minut. Maslo calkowicie rozpuscic i przestudzic, polaczyc je z pozostalym mlekiem. Cztery zóltka oddzielic od bialek. Make przesiac z cukrami i sola. dodac maslo z mlekiem, 4 jaja, 4 zóltka i zaczyn, dobrze wyrobic ciasto rekoma, tak, aby odchodzilo nam od reki. Przykryc i pozostawic je w cieplym miescu, do wyrosniecia, na okolo 1-1,5 godziny. Wyrosniete ciasto, wyjmujemy na stolnice, odrywamy kawalek, wielkoscia zblizony do duzej piastki, kladziemy na posypana maka stolnice i rozwalkowujemy na grubosc kilku milimetrów. Wieksza miska lub garnkiem odciskamy ksztalt kola i dzielimy powstaly okrag na 8 równych trójkatów. U szerszej strony kazdego z trójkata ukladamy niewielka (ok lyzeczke) ilosc dzemu i zawijamy rogaliki, zaczynajac od szerszej strony, zlepiajac wszystkie boki, aby zapobiec wyciekowi dzemu. Rogaliki ukladamy na papierze do pieczenia, zachowujac dwucentymetrowy odstep od kazdego, aby zapobiec zlepianiu, podczas wyrastania ciasta. Pozostawiamy je na 10 minut w cieplym miejscu, aby troche podrosly, smarujemy je bialkiem i wkladamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 20 minut w 180-190 stopniach. Po upieczeniu wyciagamy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. zmieszanym z cukrem waniliowym. Najlepiej jest uzyc gestego dzemu lub marmolady, a rogaliki przechowujemy w szczelnie zamknietych papierowych woreczkach.

Z podanych proporcji wyszlo mi 120  niewielkich rogalików - które szybko zniknęły :)