zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Rogaliki drożdżowe bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Drożdżowe rogaliki bez jajek, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Można je nadziać marmoladą , owocami, serem, czym tylko chcemy.

Rogaliki drożdżowe bez jajek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe bez jajek

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe bez jajek
Z podanych składników zrobić ciasto ( można wszystko oprócz mąki wymieszać mikserem , a następnie wyrobić rękoma z mąką) ja zmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i wlałam do mąki.

Podzielić ciasto na 3 lub 4 części, i rozwałkować na kształt koła podzielić za pomocą radełka na równe części , ja dzielę na 8, na każdy kawałek nakładać nadzienie i zwijać tworząc rogaliki, można wierzch posmarować białkiem ułożyć na blaszce do pieczenia, robiąc dość duże odstępy, ponieważ rożki podwoją swoją objętość pieczemy najpierw nastawiając piekarnik na 60stopni C ,i podpiekamy 15 minut aby podrosły, następnie podwyższamy temp. do 180st.C i pieczemy około 20 minut , pisze około bo trzeba pilnować , jak rogaliki będą rumiane są gotowe. Albo odstawić surowe do wyrośnięcia i piec normalnie:)Upieczone stydzimy,  można później posypać cukrem pudrem , zrobić lukier albo polewę czekoladową. 
Rogaliki drożdżowe bez jajek
Z podanych składników zrobić ciasto ,ja zmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i wlałam do mąki.
Rogaliki drożdżowe bez jajek
podzielić ciasto na 3 lub 4 części, i rozwałkować na kształt koła podzielić
Rogaliki drożdżowe bez jajek
na każdy kawałek nakładać nadzienie i zwijać tworząc rogaliki,
Rogaliki drożdżowe bez jajek
po wyciągnięciu można posypać cukrem pudrem , zrobić lukier albo polewę czekoladową