Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe na śmietanie
Do misy wsypujemy mąkę. Robimy w niej dołek. mleko zagrzewamy aby było cieple . Dodajemy do mleka drożdże i cukier . Mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do zagłębienia w mące i delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny. Zostawiamy na 15 minut. Śmietanę łączymy z dwoma jajami i mieszamy. Wlewamy do reszty składników. Dodajemy cukier waniliowy i rozpuszczona ostudzona margarynę. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do w rozsunięcia na 1 godzinkę. Ciasto dzielimy na cztery części , wałkujemy kolo i kroimy na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt kładziemy dżem i zawijamy. Rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki i do pieca na 25 minut w 170 stopniach. Wyszły pyszne , a dżem brzoskwiniowy wyjątkowy ma smak .