lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki drożdżowe na śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 5

No to pichcimy . Dawno nie miałam , a sprzyjała temu okazja aby wypróbować dżem brzoskwiniowy jak smakuje w rogalikach .

Rogaliki drożdżowe na śmietanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe na śmietanie

 

  • 50 dag mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 250 g margaryny
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 16 g cukru waniliowego
  • 50 g drożdży świeżych + łyżeczka cukru+pół szklanki mleka

 

  • Dodatkowo :

 

  • dżem brzoskwiniowy Orzech
  • jajko do posmarowania rogali

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe na śmietanie
Do misy wsypujemy mąkę. Robimy w niej dołek. mleko zagrzewamy aby było cieple . Dodajemy do mleka drożdże i cukier . Mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do zagłębienia w mące i delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny. Zostawiamy na 15 minut. Śmietanę łączymy z dwoma jajami i mieszamy. Wlewamy do reszty składników. Dodajemy cukier waniliowy i rozpuszczona ostudzona margarynę. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do w rozsunięcia na 1 godzinkę. Ciasto dzielimy na cztery części , wałkujemy kolo i kroimy na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt kładziemy dżem i zawijamy. Rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki i do pieca na 25 minut w 170 stopniach. Wyszły pyszne , a dżem brzoskwiniowy wyjątkowy ma smak .
Rogaliki drożdżowe na śmietanie
Do misy wsypujemy mąkę. Robimy w niej dołek. mleko zagrzewamy aby było cieple . Dodajemy do mleka drożdże i cukier . Mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do zagłębienia w mące i delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny. Zostawiamy na 15 minut.
Rogaliki drożdżowe na śmietanie
Zagniatamy ciasto i zostawiamy do w rozsunięcia na 1 godzinkę.
Rogaliki drożdżowe na śmietanie
Ciasto dzielimy na cztery części , wałkujemy kolo i kroimy na osiem trójkątów.