Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dość szybko się je wyrabia, ciasto jest łatwe do przygotowania, zachowuje długo świeżość, bardzo smaczne do kawy lub herbaty. Zapraszam.

Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą

 

  • 4 szklanki mąki lub 600 g
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • słoik marmolady owocowej
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą
Mleko podgrzej lekko, rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. Przykryj ściereczką na 15 minut w ciepłym miejscu. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. Wsyp do miski mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli.

Wbij jaja i dodaj zaczyn z mleka i drożdży . Wyrabiaj ciasto i dodawaj po trochu ostudzone masło. Wyrabiaj tak długo aż będzie odchodziło od miski i nie kleiło się do rak.

Wyrobione pozostaw na 30-40 minut pod przykryciem. Po tym czasie, podziel na 3-4 części i rozwałkuj na kształt koła (im cieniej tym rogaliki będą delikatniejsze), podziel na części i każdą część posmaruj powidłami. Zawiń lekko zaczynając od szerokiej strony.

Układaj rogaliki na papierze do pieczenia i piecz 18-20 minut góra - dół w 200 °C. Posyp cukrem pudrem gdy ostygną. 
Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą
Do miski wrzuć wszystkie składniki i wyrób ciasto
Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą
Ciasto wyrób i poczekaj aż urośnie 30 minut
Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą
Rozwałkuj i podziel na części, posmaruj powidłami i zwiń w rogaliki
Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą
Poukładaj na papierze do pieczenia, piecz 18-20 minut