Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą
Mleko podgrzej lekko, rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. Przykryj ściereczką na 15 minut w ciepłym miejscu. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. Wsyp do miski mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Wbij jaja i dodaj zaczyn z mleka i drożdży . Wyrabiaj ciasto i dodawaj po trochu ostudzone masło. Wyrabiaj tak długo aż będzie odchodziło od miski i nie kleiło się do rak.
Wyrobione pozostaw na 30-40 minut pod przykryciem. Po tym czasie, podziel na 3-4 części i rozwałkuj na kształt koła (im cieniej tym rogaliki będą delikatniejsze), podziel na części i każdą część posmaruj powidłami. Zawiń lekko zaczynając od szerokiej strony.
Układaj rogaliki na papierze do pieczenia i piecz 18-20 minut góra - dół w 200 °C. Posyp cukrem pudrem gdy ostygną.
Wbij jaja i dodaj zaczyn z mleka i drożdży . Wyrabiaj ciasto i dodawaj po trochu ostudzone masło. Wyrabiaj tak długo aż będzie odchodziło od miski i nie kleiło się do rak.
Wyrobione pozostaw na 30-40 minut pod przykryciem. Po tym czasie, podziel na 3-4 części i rozwałkuj na kształt koła (im cieniej tym rogaliki będą delikatniejsze), podziel na części i każdą część posmaruj powidłami. Zawiń lekko zaczynając od szerokiej strony.
Układaj rogaliki na papierze do pieczenia i piecz 18-20 minut góra - dół w 200 °C. Posyp cukrem pudrem gdy ostygną.