Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rogaliki z jabłkami są pyszne, pachnące i chrupiące.

Rogaliki drożdżowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać żółtka, śmietanę, wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać sól, śmietanę z drożdżami, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie podzielić ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, pokroić na osiem trójkątów, położyć kawałek jabłka, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym, zwijać rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem. Piec w temp 190 stopni około 20-25 minut.
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na krztałt koła
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Pokroić na osiem trójkątów i ułożyć po kawałku jabłka
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Jabłka posypać odrobiną cukru waniliowego i cynamonu
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Zwijać rogaliki od szerszej strony trójkąta do węższej