Sposób przygotowania:
Rogaliki z jabłkami i brzoskwiniami
Do miseczki wlewamy letnią wodę, następnie kruszymy drożdże oraz dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy aż się ładnie połączą i pozostawiamy aby zaczyn urósł. Do przesianej mąki (na początek trzy szklanki, potem jeśli ciasto jest byt luźne dosypuję po trochu) dodajemy posiekaną na kawałki margarynę, kwaśną śmietanę, jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy na godzinkę aby wyrosło. W tym czasie obieramy brzoskwinie i jabłka ze skórki oraz usuwamy pestki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy, następnie wykrawamy trójkąty, na każdym układamy plasterki jabłek i brzoskwiń, zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż nabiorą ładnego rumianego koloru. Po upieczeniu obficie posypujemy cukrem pudrem.