Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
1.Drożdże dokładnie rozcieramy z 1 łyżką cukru ,1 łyżką mleka i 1 łyżką mąki.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godzinki,żeby rozczyn ruszył. 2. Do mąki dodajemy pozostały cukier,jajka ,wyrośnięte drozdżer,olej i ciepłe mleko.Zagniatamy mięciutkie i gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w cieple do wyrośnięcia,na około 1 godzinę. 3.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykrywamy trójkąty,na każdy nakładamy porcje marmolady i zawijamy formując rogaliki. 4.Przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5.Następnie pieczemy w temperaturze 180 około 30 minut,do zrumienienia.