Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne i mięciutkie rogaliki.Marmolady możemy użyć o dowolnym ulubionym smaku.Polecam do popłudniowej kawy.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

 

  • 50 dag mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju
  • dowolna twarda marmolada

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą
1.Drożdże dokładnie rozcieramy z 1 łyżką cukru ,1 łyżką mleka i 1 łyżką mąki.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godzinki,żeby rozczyn ruszył. 2. Do mąki dodajemy pozostały cukier,jajka ,wyrośnięte drozdżer,olej i ciepłe mleko.Zagniatamy mięciutkie i gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w cieple do wyrośnięcia,na około 1 godzinę. 3.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykrywamy trójkąty,na każdy nakładamy porcje marmolady i zawijamy formując rogaliki. 4.Przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5.Następnie pieczemy w temperaturze 180 około 30 minut,do zrumienienia.