Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki
1. Zaczyn: Mleko podgrzewamy przelewamy do miski dodajemy drożdże,3 łyżki cukru i 1 szklankę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Na stolnicy wysypujemy resztę składników i dolewamy małymi porcjami zaczyn cały czas zagniatając.
3. Gdy ciasto mamy dokładnie zagniecione,odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Rwiemy małe kawałki ciasta, formujemy kulkę,którą rozwałkowujemy, następnie przekrawamy na w poprzek tak aby powstały nam trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszego końca do węższego.
5. Gotowe rogaliki układamy na blasze i smarujemy rozmąconym białkiem.
6 Pieczemy ok 30 minut w temp. 180 stopni
7.Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
2. Na stolnicy wysypujemy resztę składników i dolewamy małymi porcjami zaczyn cały czas zagniatając.
3. Gdy ciasto mamy dokładnie zagniecione,odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Rwiemy małe kawałki ciasta, formujemy kulkę,którą rozwałkowujemy, następnie przekrawamy na w poprzek tak aby powstały nam trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszego końca do węższego.
5. Gotowe rogaliki układamy na blasze i smarujemy rozmąconym białkiem.
6 Pieczemy ok 30 minut w temp. 180 stopni
7.Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.