Sposób przygotowania:
Rogaliki z marcepanemETAP 1:

Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie rozpuścić masło i ostudzić.
ETAP 2:

Do wyrośniętego rozczynu dodać pure z dyni, jajko, żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól.
ETAP 3:

Wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 4:

Do gotowej masy marcepanowej dodać 1 łyżkę wody i łyżkę kakao, wymieszać.
ETAP 5:

Uformować 2 kulki, ułożyć na między 2 kawałkami folii spożywczej, rozwałkować, pokroić w trójkąty. Z jednego krążka marcepanu wychodzi 12 trójkątów.
ETAP 6:

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować 2 krążki o średnicy 30-35 cm. Każdy pokroić na 12 trójkątów. Od szerszej strony ciasta ułożyć trójkąt marcepana.
ETAP 7:

Zwijać rogaliki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
ETAP 8:

Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać posiekanymi migdałami, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
ETAP 9:

Piecz na złoty kolor około 15 minut.
misia5