Sposób przygotowania:
Rogaliki „z wody”
Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Następnie wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz śmietanę. Z tych wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Gdy mamy dokładnie wyrobione ciasto, wówczas zawijamy je w lnianą ściereczkę i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Ciasto w wodzie zostawiamy na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i odwijamy ze ściereczki. Jeszcze chwilkę je wyrabiamy. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy je w kształt koła. Z koła wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie w szerszym rogu układamy po łyżeczce marmolady. I zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C do zrumienienia. Gdy rogaliki lekko przestygną wówczas posypujemy je cukrem pudrem.
jaNina
Same ciastka są przepyszne!!!