Sposób przygotowania:
Rogaliki francuskie z czekoladą
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Mąkę wysypujemy na blat, robimy wgłębienie, do którego dodajemy pokruszone drożdże, 1/4 kostki margaryny pokrojoną w kostkę, cukier i cukier waniliowy oraz mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. W tym czasie na folię wykładamy margarynę i przykrywamy drugim kawałkiem foli. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w dwa razy większy niż masło prostokąt. na ciasto kładziemy margarynę składamy ciasto w kopertę. Następnie odwracamy ciasto zlepieniem do dołu i wałkujemy, tworząc długi prostokąt. Wtedy to składamy ciasto na pół i jeszcze raz na pół, zawijamy w folie i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie znowu wałkujemy w prostokąt i nożem wycinamy trójkąty. Na trójkąty nakładamy krem czekoladowy i zawijamy w rogaliki. Kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 180 stopni ok.[pół godziny.
zewa
zewa
mika3008