Sposób przygotowania:
Rogaliki krok po krokuETAP 1:
Drożdże lekko wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru.
ETAP 2:
Do podgrzanego mleka dodać krojone mało lub margarynę.
ETAP 3:
Do miski przesiać 500 g mąki, dodać cukier, sól, cale jako i polowe drugiego
ETAP 4:
Pozostawić w ciepłym miejscu pod ręcznikiem na 45-60 minut.
ETAP 5:
Rozdzielić ciasto na 2 połowy, każdą rozwałkować w koło 40-50 cm i pokroić na 12 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy w rogaliki.
Włączyć piekarnik na 180 stopni, za czas rozgrzewania piekarnika posmarować rogaliki jajkiem.
Piec 20-25 minut.
ETAP 6:
Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na blachę z rogalikami dwie ścierki i dać odpocząć 10 minut. Smacznego :)