Naliya

Naliya

Kucharz
[Przepisów: 2]

Rogaliki krok po kroku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Stokrotnie sprawdzone ciasto drożdżowe, dawno-dawno temu przyjechało z Niemiec i zostało. Robię z niego i chałkę i ponczyki.

Rogaliki krok po kroku

Składniki:

Rogaliki krok po kroku

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki krok po kroku

ETAP 1:

Rogaliki krok po kroku

Drożdże lekko wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru.

ETAP 2:

Rogaliki krok po kroku

Do podgrzanego mleka dodać krojone mało lub margarynę.

ETAP 3:

Rogaliki krok po kroku
wybić jajko do szklanki, rozmieszać widelcem, polowe wlać do miski z mąką, drugą połowę zostawić do smarowania rogalików

Do miski przesiać 500 g mąki, dodać cukier, sól, cale jako i polowe drugiego

ETAP 4:

Rogaliki krok po kroku
Za ten czas ciasto urośnie kilkukrotnie.

Pozostawić w ciepłym miejscu pod ręcznikiem na 45-60 minut.

ETAP 5:

Rogaliki krok po kroku

Rozdzielić ciasto na 2 połowy, każdą rozwałkować w koło 40-50 cm i pokroić na 12 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy w rogaliki.
Włączyć piekarnik na 180 stopni, za czas rozgrzewania piekarnika posmarować rogaliki jajkiem.
Piec 20-25 minut.

ETAP 6:

Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na blachę z rogalikami dwie ścierki i dać odpocząć 10 minut. Smacznego :)