Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Rogaliki krucho-drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne rogaliczki, kruche i zarazem puszyste z czekoladowym nadzieniem.

Rogaliki krucho-drożdżowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe

 

 

 

 

  • proszek do pieczenia

 

 

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

 

 

  • 5 łyżek cukru

 

 

  • słoiczek nutelli

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe
Rozpuszczamy drożdże w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki (oprócz nutelli) i krótko wyrabiamy ciasto. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy. Wykrawamy nożem trójkąty, nakładamy łyżeczkę nutelli na środek i zawijamy w rogaliki. Układamy na blaszce i pieczemy w 150-160 stopniach przez ok. 20-30 min.
Rogaliki krucho-drożdżowe
Wszystkie składniki na rogaliki dokłanie ze sobą łączymy.
Rogaliki krucho-drożdżowe
Pozwijane rogaliki układamy na blaszce do pieczenia.