Sposób przygotowania:
Rogaliki krucho-drożdżowe
Drożdże wymieszać (utrzeć) z 2 łyżkami curku, odstawić aż staną się ciekłe. W tym czasie zimną margaynę posiekać w mące, Ubić trzepaczką jajko z resztą cukru (ok. 3-4 łyżki) wlac do mąki, wymieszać i dodać ciekłe drożdże (nie trzeba czekać aż urosną) moćna dodać śmietanę. Wszystkie składniki wyrobić na jednolita masę. Podzielić na 4 części, każdą rozwłkowac na cienki placek, podzielić na 8 części (trójkątów) na szerszy brzeg nakładac łyżeczkę marmolady i zwijać rogaliki. Smarowac ubitym białkiem. Piec ok. 15-20 minut w tem. 175*C. Z tej porcji wychodzi ok. 40 rogalików (wielkość jak na zdjęciu).
Smaczengo :)
Dla ambitnych może być wersja z lukrem ;)
Smaczengo :)
Dla ambitnych może być wersja z lukrem ;)