Ewelina

Ewelina

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Rogaliki lub Roladki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To najpyszniejsze rogaliki Pieczemy w 180*C przez 25-20 minut

Rogaliki lub Roladki

Składniki:

Rogaliki lub Roladki

 

  • Składniki :
  • 1 kg mąki tortowej
  • 100 gr. drożdzy
  • 200 gr. margaryny
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka

 

  • Składniiki do nadzienie :
  • marmolada 1 opakowanie
  • lub
  • powidła w zależności od smaku

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki lub Roladki
Mąkę przesiewamy do miski, z drożdzy i odrobiny mleka sporządzamy rozczyn. Następnie gdy podrośnie dodajemy do mąki, margarynę rozpuszczamy i letnią dodajemy do miski, wbijamy 2 jaj i sypiemy 2 łyżki cukru oraz resztę mlek. Wszysto razem zarabiamy tak jak na (ciasto drożdzowe )gdy ciasto było by za rzadkie dodajemy mąki. Następnie wykładamy na stolnice i jeszcze wyrabiamy, poczym ciasto wkładamy do umytej miski i zalewamy zimną woda i zostawiamy na 50 minut tak by wypłyneło nawieszch. Wyjmujemy na stolnice dodatkowo będzie nam potrzebna mąka około 1 szklanka do wyrobienia ciasta ponownie na jednolitą masę. dzielimy na 4 części i rozwałkujemy na sienkie okrogłe placki 25x25 cm dzielimy na 8 części trujkątów i na każdym układamy marmoladę i zawijamy, lub roladki 25x25 smarujemy i zwijamy w rulonik poczym kroimy o dł 3-4 cm. rogaliki maczamy w roztrzepanym jaju i cukrzei pieczemy w 180*C 25-20 minut