Sposób przygotowania:
Rogaliki lub Roladki
Mąkę przesiewamy do miski, z drożdzy i odrobiny mleka sporządzamy rozczyn. Następnie gdy podrośnie dodajemy do mąki, margarynę rozpuszczamy i letnią dodajemy do miski, wbijamy 2 jaj i sypiemy 2 łyżki cukru oraz resztę mlek. Wszysto razem zarabiamy tak jak na (ciasto drożdzowe )gdy ciasto było by za rzadkie dodajemy mąki. Następnie wykładamy na stolnice i jeszcze wyrabiamy, poczym ciasto wkładamy do umytej miski i zalewamy zimną woda i zostawiamy na 50 minut tak by wypłyneło nawieszch. Wyjmujemy na stolnice dodatkowo będzie nam potrzebna mąka około 1 szklanka do wyrobienia ciasta ponownie na jednolitą masę. dzielimy na 4 części i rozwałkujemy na sienkie okrogłe placki 25x25 cm dzielimy na 8 części trujkątów i na każdym układamy marmoladę i zawijamy, lub roladki 25x25 smarujemy i zwijamy w rulonik poczym kroimy o dł 3-4 cm. rogaliki maczamy w roztrzepanym jaju i cukrzei pieczemy w 180*C 25-20 minut
Ewelina
sienkie -powinno być Cienkie
i inne błędy :)))