lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogale listkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ostatnio mam smak na rogale słodkie wytrawne nadziewane . Dzisiaj pokaże wam rogale listkowe, które w moim domu zrobiły furorę.

Rogale listkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogale listkowe

 

 

 

  • Glazura:
  • 2czubate łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Rogale listkowe
1. W szklankę wlewam mleko ciepłe tak do połowy dodaje drożdże łyżkę cukru i 2 łyżki mąki , zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia 2. Do miski wsypuję mąkę robię dołek dodaje letnie mleko ,cukier i jaja oraz szczyptę soli . 3. Dodaję rozczyn wyrośnięty i rozrabiam razem wszystko. 4. Zagniatam ciasto dzielę je na dwie równe części , formuje 16 kulek. Zostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę , przykryte ściereczką. 5 . Biorę osiem kulek i wałkuje 8 placków, każdy placek smaruje miękkim masłem i nakładam jeden na drugi , ósmego placka nie smarujemy. 6. Teraz wałkujemy ciasto wychodzi spore koło które dzielimy na 16 części. 7.Nakładamy marmoladę i zwijamy , zostawiamy na 30 minut niech rośnie. 8. łyżkę cukru trzcinowego rozpuszczam we wrzątku i smaruje rogale. 9. Piekę 20 minut w 170 stopniach . 10 . Z drugiej porcji wyjdzie też 16 porcji .
Rogale listkowe
W szklankę wlewam mleko ciepłe tak do połowy dodaje drożdże łyżkę cukru i 2 łyżki mąki , zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia . Do miski wsypuję mąkę robię dołek dodaje letnie mleko ,cukier i jaja oraz szczyptę soli . Dodaję rozczyn wyrośnięty
Rogale listkowe
Zagniatam ciasto dzielę je na dwie równe części , formuje 16 kulek. Zostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę , przykryte ściereczką.
Rogale listkowe
Biorę osiem kulek i wałkuje 8 placków, każdy placek smaruje miękkim masłem i nakładam jeden na drugi , ósmego placka nie smarujemy.
Rogale listkowe
Teraz wałkujemy ciasto wychodzi spore koło które dzielimy na 16 części. Nakładamy marmoladę i zwijamy , zostawiamy na 30 minut niech rośnie.