Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rogaliki orzechowe najlepiej oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem

Rogaliki orzechowe

Składniki:

Rogaliki orzechowe

 

  • 10 dag orzechy arachidowe,
  • 25 dag masło,
  • 30 dag mąka,
  • 1 szt jajko,
  • 4 szt żółtka,
  • 1/2 łyżeczki aromat waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 10 dag cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki orzechowe
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, aromat i zmielone orzechy, dokładnie posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać do mąki i zarobić ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na dwie godziny. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić na trójkąty i zwijać rogaliki. Ułożyć na blaszce, posmarować białkiem i piec w temp 170 stopni na złoty kolor.