Sposób przygotowania:
Rogaliki półfrancuskie z orzechami
Przygotowanie: Przesiać mąkę,dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka,jajko,pozostałe ciepłe mleko,szczyptę soli i zagnieść niezbyt gęste ciasto,odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować,posmarować rozmiękczonym masłem,zawinąć ( w kopertę) i ponownie wałkować.Czynność tę powtórzyć 3 razy.Rozwałkowane ciasto pokrajać w duże kwadraty i zwinąć,formując rogaliki tak,aby rożek wypadł na wierzchu.Ułożyć rogaliki na posmarowanej tłuszczem blachach,posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem kryształem wymieszanym z posiekanymi orzechami.Piec w bardzo gorącym piekarniku 250-300s.c 30 minut na złoty koloe.