gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Rogaliki wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tak przygotowane rogaliki z czekoladą polecam do popołudniowej kawki - bardzo smakują dzieciom :) Polecam.

Rogaliki wg Gosi

Składniki:

Rogaliki wg Gosi

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki wg Gosi

ETAP 1:

Rogaliki wg Gosi
Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem.

Drożdże rozcieramy z dwoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru.

ETAP 2:

Rogaliki wg Gosi
Do maki dodajemy masło i siekamy je nożem.

Mąkę wsypujemy na stół, dodajemy masło i siekamy nożem.

ETAP 3:

Rogaliki wg Gosi
Do maki i masła dodajemy pozostałe skłądniki i całość zagniatamy.

Następnie dodajemy cukier waniliowy, żółtka, jajka, cukier puder, kwaśną śmietanę i drożdże. Wszystko razem zagniatamy.

ETAP 4:

Rogaliki wg Gosi
Z ciasta wykrawamy trójkąty i układamy łyżeczkę czekolady.

Ciasto porcjami rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę czekolady. Trójkąty zwijamy w rogaliki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Zimne rogaliki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.