Sposób przygotowania:
Rogaliki wg GosiETAP 1:
Drożdże rozcieramy z dwoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru.
ETAP 2:
Mąkę wsypujemy na stół, dodajemy masło i siekamy nożem.
ETAP 3:
Następnie dodajemy cukier waniliowy, żółtka, jajka, cukier puder, kwaśną śmietanę i drożdże. Wszystko razem zagniatamy.
ETAP 4:
Ciasto porcjami rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę czekolady. Trójkąty zwijamy w rogaliki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Zimne rogaliki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.