Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Rogaliki z bakaliami wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Posiekać migdały i orzechy połączyć z cynamonem, wymieszać, dodawać po łyżce miodu, aby utworzyć gęstą masę.

Rogaliki z bakaliami wg Triss

Składniki:

Rogaliki z bakaliami wg Triss

 

  • Szklanka oleju
  • szklanka wody
  • 500g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z bakaliami wg Triss
Posiekać migdały i orzechy połączyć z cynamonem, wymieszać, dodawać po łyżce miodu, aby utworzyć gęstą masę. Wyrobić ciasto: do mąki dodać olej i wodę, cukier, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Gotowe ciasto dzielić na mniejsze części, uformować każdą na mały, trójkątny placek
układać łyżeczką porcję nadzienia i zwijać ciasto nadając kształt rogalika. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki, posmarować żółtkiem. Piec ok. 20-25 min. w temp. 170 st. C.