Sposób przygotowania:
Rogaliki z budyniemETAP 1:
Do miski miksera wkładamy żółtka jaj i drożdże oraz wlewamy olej. Całość ucieramy mikserem na gładka masę.
ETAP 2:
Mleko podgrzewamy razem z cukrem , aż się rozpuści
ETAP 3:
Mieszamy mąkę pszenną z masą drożdżową i letnim mlekiem. Wyrabiamy jednolite ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 4:
W czasie kiedy ciasto rośnie gotujemy budyń na mleku według wskazówek na opakowaniu. Studzimy.
Rozwałkowujemy kawałki wyrośniętego ciasta , wykrawamy trójkąty , nakładamy budyń i zwijamy.
ETAP 5:
Zwinięte rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze jakiś czas aby wyrosły.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni do momentu aż się ładnie zarumienią. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.