Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z budyniem
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy by było letnie. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru, mąki oraz pół szklanki letniego mleka i mieszamy, aż składniki się połączą. Rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podrośnie. Jajka miksujemy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajka oraz rozczyn i pozostałe mleko. Całość zagniatamy dodając powoli rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i odchodzić od rąk jak i miski. Takie ciasto wkładamy do miski, posypujemy lekko mąką odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Czekamy, aż ciasto podwoi, a nawet potroi swoja objętość ok 2h. Przygotowujemy nadzienie. Odlewamy pół szklanki mleka dodajemy budyń oraz cukier i mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z masłem. Na gotujące się mleko, wlewamy budyń i ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnieje ( tak jak pisze na opakowaniu ). Budyń postawiamy do przestygnięcia. Ja przykrywam budyń folią spożywczą, tak by nie powstał na nim kożuch. Wyrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy, tak by otrzymać okrąg. Kroimy go na pół, następnie każdą połowę na pół i jeszcze kroimy na pół - tak jak pizzę ;) w ten sposób mamy 8 części. Na szerszą część ciasta nakładamy łyżeczkę płaską budyniu i zwijamy - formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odkładamy i przykrywamy ściereczką tak na 10-15 min., by rogaliki podrosły. Po tym czasie umieszczamy je w piekarniku na ok 15 min. w temp. 180'C. Rogaliki się pięknie zarumienią. Gotowe wykładamy na kratę i pozostawiamy do przestygnięcia, a później posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!