Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżowe rogaliki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne drożdżowe rogaliki z budyniem czekoladowym

Drożdżowe rogaliki z budyniem

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z budyniem

 

  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szkl szklanki cukru
  • 1,5 łyżki margaryny
  • 50 dkg mąki
  • 1 op budyniu czekoladowego
  • 2 szkl mleka do budyniu

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z budyniem
Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie wlewamy olej oraz dodajemy pokruszone drożdże. Nadal miksujemy. Gdy drożdże się rozpuszczą wlewamy letnie mleko oraz dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę i wyrabiamy łyżką ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy trójkąty. Na każdy z trójkątów nakładamy porcję budyniu. Zwijamy rogaliki. Pieczemy około 20-25 minut w temp 170 stopni.