beciaf

beciaf

Kucharz
[Przepisów: 33]

Rogaliki z ciasta topionego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne rogaliki do niedzielnej kawki

Rogaliki z ciasta topionego

Składniki:

Rogaliki z ciasta topionego

 

  • 0.5 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 0.5szkl.kwaśnej śmietany 12-18%
  • 8dag drożdży
  • powidła,marmolada,masa makowa
  • 1 jajko(roztrzepane widelcem)
  • cukier kryształ- do obtaczania(można wymieszać z cukrem waniliowym)

Sposób przygotowania:

Rogaliki z ciasta topionego
Z mąki,margaryny,śmietany i drożdży zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do naczynia z zimną wodą(ciasto ma być całkowicie zanurzone) Kiedy wypłynie przełożyć na stolnicę posypaną dość obficie mąką, zagnieść. Następnie ciasto podzielić na 4-5 kawałków, każdy rozwałkować na okrąg i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia(u podstawy trójkąta) zwinąć .Obtoczyć najpierw w jajku następnie w cukrze ,ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.Piec w 180st.na złoty kolor(ok. 20-30min.) SMACZNEGO!