Rogaliki z czekoladą

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

rogaliki na podwieczorek

Rogaliki z czekoladą

Składniki:

Rogaliki z czekoladą

 

  • 50 dag mąki ,
  • 2 żółtka ,
  • 6 dag drożdży ,
  • szklanka mleka ,
  • 2 łyżki cukru ,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2płaskiej łyżeczki soli ,
  • tabliczka gorzkiej czekolady ,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Rogaliki z czekoladą
Z łyżki mleka ,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia.Mleko podgrzać z cukrami i masłem[masło ma się rozpuścić].Do mąki wlać mleko z masłemi i cukrami ,wyrobić dodać żółtka , rozczyn i sól, wyrobić ,pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Ciasto podzielić na kilka kawałków ,rozwałkować ,wycinać trójkąty, do każdego włożyć kawałek czekolady.Formować rogaliki.Rogaliki można posmarować białkiem i posypać cukrem.Odstawić do wyrośnięcia .Upiec na złoto.