Sposób przygotowania:
Rogaliki z jagodami
Drożdże rozcieram z cukrem i cukrem waniliowym do momentu, gdy cukier będzie niewyczuwalny. Przesiewam mąkę z solą, dodaję zimną margarynę i rozcieram. Następnie dodaję jajko i śmietanę. Zagniatam ciasto. Dzielę je na części. Rozwałkowuję jedną część tak, żeby miała kształt kółka. Następnie kroję ją nożem " na krzyż" tak, żeby powstało 4- 8 rożków. W zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki. Na szerszą część rożka kładziemy jagody, a następnie zwijamy rogalik tak, żeby rożek znajdował się pod spodem. Zawijamy brzegi do środka formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.