Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z rabarbarem
Ciasto: Mleko pogrzać, margarynę roztopić i ostudzić.Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól. Wymieszać. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać oba rodzaje cukru i utrzeć aż żółtka zrobią się jasne. Dodać do mąki razem z margaryną i wymieszać. Stopniowo dodać mleko i wyrabiać ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć ciasto. Przykryć i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Rabarbar: Umyty i suchy rabarbar obrać. Pokroić w malutką kosteczkę. Dodać cukier, dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić aż puści sok. Następnie dodać bułkę tartą i gałkę i znów wymieszać. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić i podzielić na 2 części. Rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć po łyżeczce rabarbaru i zwinąć od szerszego do węższego miejsca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec około 20-25 minut w 200 st. Ostudzić. Smacznego!
edytaha
kołczu