zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Rogaliki ze smalcu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszne przekąski do kawy lub herbaty

Rogaliki ze smalcu

Składniki:

Rogaliki ze smalcu

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 25 dag smalcu
  • 1/4 l śmietany
  • marmolada twarda do nadziewania
  • cukier puder do posypania rogalików

Sposób przygotowania:

Rogaliki ze smalcu
Smalec siekamy z mąką,dodajemy śmietanę i odrobine solimy.Zarabiamy ciasto (jeżeli jest suche dodajemy jeszcze śmietanę).Ciasto rozwałkujemy i wykrawamy małe trójkąty.Nakładamy marmoladę i zwijamy.Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.