Sposób przygotowania:
Rogaliki Zeberki
Ciasto: Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem , zostawić pod przykryciem na 15 minut. Jajka zmiksować wlać olej i rozczyn. Masę podzielić na 2 części do jednej dodać wiórki kokosowe i tyle mąki aby zagnieść ciasto. Do drugiej dodać kakao i tyle mąki aby zagnieść ciasto. Ciasta przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasta podzielić na 4 części. Kawałek ciemnego ciasta rozpłaszczyć i rozwałkować na 4-5 mm postąpić tak samo z jasnym ciastem i nałożyć je na ciemne ciasto rozwałkować dwa na raz. Koło podzielić na 8-12 części , każdy trójkąt rozwałkować wzdłuż i wszerz a następnie zwinąć w rogalik , ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia lekko zaginając końce. Postępujemy tak samo z reszta ciasta. Rogaliki piec około 15 minut w temp 180 stopni. Syrop: Cukier wymieszać z wodą i zagotować. Lukrem smarować rogaliki, gdy pierwsza warstwa wchłonie smarować ponownie do wyczerpania syropu.
marietta