Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Rogaliki Zeberki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Małe rogaliki wyglądające jak zeberki o smaku czekoladowo kokosowym posmarowane słodkim lukrem Polecem

Rogaliki Zeberki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki Zeberki

 

 

  • Lukier:
  • 300ml wody
  • 30dag cukru
  • 1 1/2 op cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Rogaliki Zeberki
Ciasto: Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem , zostawić pod przykryciem na 15 minut. Jajka zmiksować wlać olej i rozczyn. Masę podzielić na 2 części do jednej dodać wiórki kokosowe i tyle mąki aby zagnieść ciasto. Do drugiej dodać kakao i tyle mąki aby zagnieść ciasto. Ciasta przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasta podzielić na 4 części. Kawałek ciemnego ciasta rozpłaszczyć i rozwałkować na 4-5 mm postąpić tak samo z jasnym ciastem i nałożyć je na ciemne ciasto rozwałkować dwa na raz. Koło podzielić na 8-12 części , każdy trójkąt rozwałkować wzdłuż i wszerz a następnie zwinąć w rogalik , ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia lekko zaginając końce. Postępujemy tak samo z reszta ciasta. Rogaliki piec około 15 minut w temp 180 stopni. Syrop: Cukier wymieszać z wodą i zagotować. Lukrem smarować rogaliki, gdy pierwsza warstwa wchłonie smarować ponownie do wyczerpania syropu.
Rogaliki Zeberki
Wyrośnięte ciasta podzielić na 4 części
Rogaliki Zeberki
Kawałek ciemnego ciasta rozpłaszczyć i rozwałkować na 4-5 mm postąpić tak samo z jasnym ciastem i nałożyć je na ciemne ciasto rozwałkować dwa na raz
Rogaliki Zeberki
Koło podzielić na 8-12 części , każdy trójkąt rozwałkować wzdłuż i wszerz a następnie zwinąć w rogalik
Rogaliki Zeberki
Rogaliki piec około 15 minut w temp 180 stopni i posmarować lukrem