IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Rogate parówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna i tania przekąska na ciepło

Rogate parówki

Składniki:

Rogate parówki

 

  • Ciasto:
  • 125 g margaryny Palmy
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 4 parówki Bobaski
  • 8 cienkich plastrów sera Edamskiego
  • 1 jajko do posmarowania rogalików

 

Sposób przygotowania:

Rogate parówki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części. Każdą parówkę przekrawamy na pół wzdłuż, a następnie w poprzek. Plastry sera dzielimy na połowy. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągły placek, a następnie rozwałkowujemy go na cienkie koło. Koło kroimy na 4 trójkąty. Ćwiartki parówek zawijamy w ser. Układamy pojedynczo na trójkątach (na szerszej stronie), a następnie zawijamy w kierunku wierzchołka. Boki dokładnie zlepiamy. Formujemy rogaliki i układamy je zawinięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozkłócimy w szklaneczce i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 – 15 minut (na złoty kolor). Podajemy ciepłe z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego!