SUPERPRZEPIS

Rolada bananowa

  • justynkag
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Rolada bananowa

Świetny pomysł na oryginalne słodkie co nieco. Dobrze się prezentuje, zwłaszcza po przekrojeniu i słodki smak skusi niejednego malucha.

Składniki:

Rolada bananowa

 

  • banan 4
  • masło 1/2 kostki
  • cukier 1/2 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • herbatniki 220 gram
  • śmietana 18 proc 6-8 łyżek
  • galaretka wiśniowa 1
  • wafle tortowe 2

Sposób przygotowania:

Rolada bananowa

ETAP 1:

Rolada bananowa
Składniki na roladę odmierzyć, herbatniki drobno pokruszyći

Przygotować wszystkie składniki. Herbatniki pokruszyć, najlepiej tłuczkiem.

ETAP 2:

Rolada bananowa
Składniki na masę gotować do całkowitego rozpuszczenia

Gotować wszystkie składniki na małym ogniu, ciągle mieszając i pilnując, żeby mas się nie przypaliła.

ETAP 3:

Rolada bananowa
Wafla potrzymać kilka minut w mokrej ścierce żeby zmiękł

Ścierkę namoczyć wodą. Położyć wafla na ścierkę i przykryć.

ETAP 4:

Rolada bananowa
Masa na wafel musi być gorąca.Zwijamy roladę dość ciasno uważając żeby nie zniszczyć

Wafla posmarować gorącą masą. Położyć w poprzek dwa banany i zwinąć w rulon. To samo zrobić z drugim waflem

ETAP 5:

Rolada bananowa
Rolady trzymamy przez cały czas w lodówce

Tak zwinięte rolady owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki do schłodzenia.


Tagi:

rolada