Rolada biszkoptowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rolada biszkoptowa-w mig jest gotowa

Rolada biszkoptowa

Składniki:

Rolada biszkoptowa

 

  • Składniki:
  • Mąka 300g
  • Cukier 400g
  • Jajka 10 sztuk
  • Marmolada 150g
  • Cukier waniliowy 20g
  • Masło do smarowania formy 20g
  • zimna woda
  • Sok z cytryny lub kwasek owocowy 3g

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa
Przygotowanie:
Z białek ubić dokładnie pianę,usztywnić ją z dodatkiem cukru,po czym dodawać,stale ubijając,po jednym żółtku i wsypać po trochu przesianą mąkę.
Masę dokładnie wymieszać,wylać na blachę na grubość 2 centymetrów,wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor.
Na stolnicę położyć czystą serwetkę lub papier pergaminowy,wyłożyć upieczone ciasto,ściśle zwinąć dokładnie w rulon i zawinięte w serwetkę pozostawić do wystygnięcia.Zimną roladę po odwinięciu z serwetki posmarować marmoladą lub masami np.maślanymi,zwinąć ponownie,posypać cukrem pudrem i pokrajać na ukośne kawałki
smacznego