Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa wg basi
Do żółtek wlać gorącą wodę i ubijać trzepaczką. Gdy powstanie lekko zawiesisty sos wsypać 2/3 całej ilości cukru i ubijać dalej aż nabierze konsystencji kremu. Ubić sztywną pianę z białek, wsypując pod koniec resztę cukru. Dodać pianę do jajecznej masy razem z mąkami zmieszanymi z proszkiem do pieczenie i lekko wymieszać. Ciasto rozsmarować cienką 1 cm warstwą na całej powierzchni posmarowanego margaryną papieru do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Ładnie zrumienione na kolor słomy ciasto wyjąć natychmiast i posypać cukrem. Przykryć czystą ściereczką, położyć na to deskę lub dużą tackę i odwrócić dnem do góry i zdjąć blaszkę do pieczenia. Papier od razu zwilżyć zimną wodą a gdy zacznie parować usunąć go ostrożnie. Zwinąć roladę razem ze ściereczką i pozostawić na kilkanaście minut. Po ostygnięciu rozwinąć, nałożyć warstwę dowolnego kremu i zawinąć z powrotem.