Sposób przygotowania:
Rolada boczkowa - gotowana
Boczek natrzeć solą i pozostawić na 12 godzin.
Nastepnie opłukać, osuszyć, zbić tłuczkiem.
Wołowinę i sparzoną kaszę gryczaną zemleć w maszynce do mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Składniki farszu wymieszać.
Nadzienie równomiernie rozłożyć na płacie boczku, razem zrolować i związać sznurkiem.
Włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 1,5 - 2 godziny.
Ugotowaną roladę ostudzić i po zdjęciu sznurka pokroić w plastry. Podawać z pieczywem.
Nastepnie opłukać, osuszyć, zbić tłuczkiem.
Wołowinę i sparzoną kaszę gryczaną zemleć w maszynce do mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Składniki farszu wymieszać.
Nadzienie równomiernie rozłożyć na płacie boczku, razem zrolować i związać sznurkiem.
Włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 1,5 - 2 godziny.
Ugotowaną roladę ostudzić i po zdjęciu sznurka pokroić w plastry. Podawać z pieczywem.