Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rolada cielęca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso opłukać, mocno zbić tłuczkiem, formując prostokąt. Naszpikować

Rolada cielęca

Składniki:

Rolada cielęca

 

  • 75 dag łopatki cielęcej

 

  • 15 dag szynki

 

 

  • 2 łyżki musztardy

 

 

  • cebula

 

  • 3 dag smalcu

 

Sposób przygotowania:

Rolada cielęca
Mięso opłukać, mocno zbić tłuczkiem, formując prostokąt. Naszpikować cielęcinę boczkiem pokrojonym w słupki, posmarować musztardą, posypać posiekanym czosnkiem, przykryć plastrami szynki, ciasno zrolować i mocno owinąć sznurkiem. Posolić i obrumienić ze wszystkich stron na smalcu. Obok, na wolnych miejscach patelni, obsmażyć posiekaną cebulę. Przełożyć mięso i cebulę do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je i rozsznurować. Gorącą roladę podawać z ziemniakami piure, zieloną sałatą ze śmietaną lub surówką z pomidorów i cebuli. Roladę można jeść również na zimno.