Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rolada cielęca z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Polecam na świąteczny obiad i na zimno. Można sobie ułatwić pracę dusząc większy kawałek, a potem odłożyć część z sosem na obiad , resztę pozostawić do pokrojenia w plastry jako zimną wędlinę ( fantastycznie smakuje z sosem tatarskim).

Rolada cielęca z grzybami

Składniki:

Rolada cielęca z grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada cielęca z grzybami
Namoczyć w ciepłej wodzie ( 1 szklanka ) na noc grzyby. Ugotować. Odcedzić pozostawiając wywar z gotowania. Połowę grzybów wyłowić i pokroić drobno. Resztę pokroić w paski. Z umytego mięsa usunąć błonki i chrząstki. Odciąć odstające kawałki wyrównując płat mięsa. Odcięte kawałki zmielić ( zmielonego mięsa powinno być ok. 0,5 kg ). Doprawić zmielone mięso solą, pieprzem i maggi w płynie. Dodać jajko i drobno pokrojone grzyby - wymieszać. Płat mięsa przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć mięso . Ułożyć na nim mieloną cielęcinę Zrolować i związać sznurkiem do mięs formując roladę. Posypać roladę z wierzchu mieloną papryką , solą i pieprzem, mąką. W garnku rozgrzać masło z olejem. Ułożyć na tłuszczu mięso i opiec na rumiano ze wszystkich stron. Dorzucić obrane i pokrojone w ósemki cebule, resztę grzybów. Smażyć przy cielęcinie aż cebula zrobi się złoto-rumiana. Podlać wodą z gotowania grzybów . Dolać resztę wody. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ( na małym gazie ok. 2 godzin aż cielęcina będzie bardzo miękka . Sos powinien odparować do objętości ok. 3/4 szklanki. Wyjąć mięso i zostawić by ostygło. Usunąć sznurki. Z sosu wyłowić przyprawy. Sos zmiksować blenderem , dodać śmietankę , doprawić do smaku. Odkroić plastry do podania na ciepło i podgrzać z sosem, resztę kroić na zimno w cienkie plastry.