Sposób przygotowania:
Rolada czekoladowa
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubić i wymieszać na końcu z mąką. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia formie
około 15 minut w temperaturze 180 C, ostudzić.
Kisiel cytrynowy ugotować bez cukru w szklance wody, najlepiej dzień wcześniej przed pieczeniem ciasta i przechowywać w lodówce.
Na dno rondelka wsypać pół szklanki cukru i zalać mlekiem tyle, by przykryć cukier. Następnie gotować, mieszając. Nadal podgrzewając cukier z mlekiem, dodać 1 łyżeczkę masła i gotować, mieszając, by masa zrobiła się gęstsza, jak lukier. Pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy lukier wystygnie ubić go mikserem z dodatkiem pokrojonego na cząstki masła i dodawać po 1 łyżeczce zimnego kisielu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić, a następnie dodać do ubitej masy kisielowej.
Ta przygotowany krem rozsmarować na biszkopcie i zwinąć w roladę.
Na koniec wierzch placka ozdobić kleksami ropzuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.
około 15 minut w temperaturze 180 C, ostudzić.
Kisiel cytrynowy ugotować bez cukru w szklance wody, najlepiej dzień wcześniej przed pieczeniem ciasta i przechowywać w lodówce.
Na dno rondelka wsypać pół szklanki cukru i zalać mlekiem tyle, by przykryć cukier. Następnie gotować, mieszając. Nadal podgrzewając cukier z mlekiem, dodać 1 łyżeczkę masła i gotować, mieszając, by masa zrobiła się gęstsza, jak lukier. Pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy lukier wystygnie ubić go mikserem z dodatkiem pokrojonego na cząstki masła i dodawać po 1 łyżeczce zimnego kisielu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić, a następnie dodać do ubitej masy kisielowej.
Ta przygotowany krem rozsmarować na biszkopcie i zwinąć w roladę.
Na koniec wierzch placka ozdobić kleksami ropzuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.