jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Rolada czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Puszysty biszkopt z lekkim, mocno czekoladowym kremem zawinięty w rulon i oblany mleczną czekoladą:)

Rolada czekoladowa

Składniki:

Rolada czekoladowa

 

  • CIASTO
  • 6 jaj
  • 12 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru kryształu

 

  • MASA
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • trochę mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 masło
  • 1 czekolada mleczna

 

  • WIERZCH
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada czekoladowa
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubić i wymieszać na końcu z mąką. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia formie
około 15 minut w temperaturze 180 C, ostudzić.
Kisiel cytrynowy ugotować bez cukru w szklance wody, najlepiej dzień wcześniej przed pieczeniem ciasta i przechowywać w lodówce.
Na dno rondelka wsypać pół szklanki cukru i zalać mlekiem tyle, by przykryć cukier. Następnie gotować, mieszając. Nadal podgrzewając cukier z mlekiem, dodać 1 łyżeczkę masła i gotować, mieszając, by masa zrobiła się gęstsza, jak lukier. Pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy lukier wystygnie ubić go mikserem z dodatkiem pokrojonego na cząstki masła i dodawać po 1 łyżeczce zimnego kisielu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić, a następnie dodać do ubitej masy kisielowej.
Ta przygotowany krem rozsmarować na biszkopcie i zwinąć w roladę.
Na koniec wierzch placka ozdobić kleksami ropzuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.