bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Rolada czekoladowa z serkiem mascarpone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis z tej strony: sweetspoon.blogspot.com/2009/09/weekendowa-cukiernia-11-zaproszenie-do.html

Rolada czekoladowa z serkiem mascarpone

Składniki:

Rolada czekoladowa z serkiem mascarpone

 

  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki (dałam tortową)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej
  • cukier waniliowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub mniej)
  • 50ml śmietany 18%
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 30 g masła
  • 250g malin

Sposób przygotowania:

Rolada czekoladowa z serkiem mascarpone
Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem cały czas ubijając dodajemy partiami cukier. Następnie stopniowo po jednym dodajemy żółtka nadal ubijając. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,  kakao. Wymieszać. Na koniec wsypać startą czekoladę i wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu ciasto przełożyć na bawełaniana ściereczkę wysypaną cukrem waniliowym. Oderwac papier do pieczenia a roladę ze ściereczką zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do ostygnięcia.

Robimy krem. Składniki zmiksowac razem czyli mascarpone, cukier puder oraz smietane. Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć sciereczke i posmarować kremem, ana środku ułożyć maliny ponownie zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą powstałą z rozpuszczenia masła z czekoladą. Wszystko stopić razem w kąpieli wodnej mieszając do połączenia sie składników. Można ostudzoną rolade albo posmarowac albo oblać tworząc "fale". Ozdobić malinami.