Sposób przygotowania:
Rolada czekoladowa z serkiem mascarpone
Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem cały czas ubijając dodajemy partiami cukier. Następnie stopniowo po jednym dodajemy żółtka nadal ubijając. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Wymieszać. Na koniec wsypać startą czekoladę i wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu ciasto przełożyć na bawełaniana ściereczkę wysypaną cukrem waniliowym. Oderwac papier do pieczenia a roladę ze ściereczką zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do ostygnięcia.
Robimy krem. Składniki zmiksowac razem czyli mascarpone, cukier puder oraz smietane. Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć sciereczke i posmarować kremem, ana środku ułożyć maliny ponownie zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą powstałą z rozpuszczenia masła z czekoladą. Wszystko stopić razem w kąpieli wodnej mieszając do połączenia sie składników. Można ostudzoną rolade albo posmarowac albo oblać tworząc "fale". Ozdobić malinami.
Robimy krem. Składniki zmiksowac razem czyli mascarpone, cukier puder oraz smietane. Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć sciereczke i posmarować kremem, ana środku ułożyć maliny ponownie zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą powstałą z rozpuszczenia masła z czekoladą. Wszystko stopić razem w kąpieli wodnej mieszając do połączenia sie składników. Można ostudzoną rolade albo posmarowac albo oblać tworząc "fale". Ozdobić malinami.
Natala1210
luna
bernika