Sposób przygotowania:
Rolada drobiowa faszerowana pieczarkami
Na początek oczyścić i umyć pieczarki, następnie osączyć i poćwiartować, po czym umieścić we wrzącej wodzie. Poczekać do zawrzenia , odcedzić i wrzucić do garnka. Przez kilka minut dusić na małym ogniu, do smaku dodać soli i pieprzu, ostudzić. Mięso rozbić zwilżonym tłuczkiem, tak aby połączyć w jeden duży płat, w ten sposób, aby pojedyncze płatki zachodziły na siebie, przy czym powierzchnia łączenia powinna być nasmarowana białkiem, jedno z białek zostawić. Pieczarki po ostudzeniu połączyć z ubitym na pianę pozostałym białkiem i oprószyć
listkiem laurowym. Tak przygotowanym farszem posmarować płat mięsa i ściśle zwinąć w rulon. Dokładnie
obwiązać go nitką, aby przypominał baleron. Roladę zarumieniamy na patelni na rozgrzanej oliwie, po czym umieszczamy w garnku i podlewamy wrzącą wodą dusząc do uzyskania miękkości pod przykryciem. Miękką roladę kroimy w poprzek na porcje układając je na ogrzanym talerzu. Następnie obkładamy pieczonymi ziemniakami i podajemy z surówką.
listkiem laurowym. Tak przygotowanym farszem posmarować płat mięsa i ściśle zwinąć w rulon. Dokładnie
obwiązać go nitką, aby przypominał baleron. Roladę zarumieniamy na patelni na rozgrzanej oliwie, po czym umieszczamy w garnku i podlewamy wrzącą wodą dusząc do uzyskania miękkości pod przykryciem. Miękką roladę kroimy w poprzek na porcje układając je na ogrzanym talerzu. Następnie obkładamy pieczonymi ziemniakami i podajemy z surówką.