Sposób przygotowania:
Rolada drobiowa ze śliwką i boczkiem
1. Przygotowujemy mięso: piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze pasy (z jednego fileta - trzy kawałki). Rozbijamy tłuczkiem i układamy każdy oddzielnie na stole, oprószając solą morską i gałką muszkatołową. Kroimy plastry boczku i śliwki, układając na każdym rozbitym filecie, w takiej ilości, aby możliwe było potem zawinięcie mięsa. Zawijamy i spinamy wykałaczką lub okręcamy kordonkiem, by rolada była zwarta. 2. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. 3. W tym czasie przygotowujemy sos winegret miodowy: w kubku mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz miód. Dodajemy pieprz i sól morską i mieszamy, aż całość się połączy. 4. Myjemy sałatę lodową, szarpiemy do miski i zalewamy sosem, mieszając, aby się dobrze połączył.